top of page

Totalrenovering eller overflateoppussing?

Når vi skal pusse opp, skiller vi mellom totalrenovering og overflateoppussing. En totaloppussing er mye mer omfattende enn å pusse opp overflater, og har derfor også høyere kostnader.

Følgende elementer inngår typisk i overflateoppussing:

 • Maling av vegger, tak og eventuelle andre overflater

 • Bytting av fronter

 • Gulvlegging og sliping av gulv

Et totalrenoveringsprosjekt vil bli langt mer omfattende enn overflateoppussing, og vil dermed også ha en høyere pris. I totaloppussing inngår typisk følgende:

 • Endringer i bærende konstruksjoner (bjelkelag, betong osv.)

 • Totalrenovering av bad og kjøkken

 • Endret romløsning

 • Nytt tak, nytt gulv og nye vegger

 • Nye installasjoner i forbindelse med rør, elektrisk anlegg og ventilasjon.

5e25e13c9ea78169b118f612_Totalrenovering hus.jpeg

Hva vil oppussingsprosjektet ditt koste?

Hvor mye oppussing koster, vil naturligvis avhenge av flere faktorer. I følge prisdata fra Byggstart.no koster en overflateoppussing i gjennomsnitt 4 000 kroner per kvadratmeter, mens innvendig totaloppussing i gjennomsnitt koster rundt 14 000 kroner per kvadratmeter. Ønsker du også å gjøre utvendig totalrenovering, som tak, fasade og så videre, kan gjennomsnittsprisen strekke seg til omtrent 30 000 kroner per kvadratmeter. 

Disse gjennomsnittene inkluderer alle kostnader knyttet til prosjektet, inkludert blant annet innkjøp av materialer og kostnader for entreprenør. Det finnes selvfølgelig unntak fra denne tommelfingerregelen, og prosjekter kan bli både billigere og dyrere enn gjennomsnittsprisene presentert her.

Det som driver opp prisen på et oppussingsprosjekt er ofte følgende:

 • Størrelse på bolig: Uansett om du kun skal pusse opp overflater, eller om du tenker deg full totalrenovering, spiller størrelse en rolle for kostnaden. Jo større hus eller leilighet, jo lavere vil ofte kvadratmeterprisen bli

 • Materialer, kvalitet og standard: Hva slags materialer du ønsker å bruke, om du for eksempel vil ha parkett eller fliser, påvirker pris på oppussingen i stor grad. Her kan det lønne seg å undersøke ordentlig for å ta smarte valg, det er ikke alltid det er nødvendig med det dyreste for at det skal bli fint.

 • Antall bad og kjøkken: Bad er ofte det dyreste rommet å pusse opp, og kjøkken følger deretter. Dermed er det en stor pådriver av pris hvor mange av disse som finnes i boligen og som skal pusses opp.

 • Strukturelle endringer: Ønsker du å gjøre endringer på romløsningen som fordrer at du må gjøre strukturelle endringer, vil det koste mindre om du setter opp lettvegger enn om du skal endre på bærende konstruksjoner.

 • Valg av entreprenør: Skal du ikke utføre jobben selv, vil det komme kostnader knyttet til bruk av entreprenør. Husk alltid å hente inn tilbud fra flere. Spriket i både pris, erfaring og kompetanse er stort, så undersøk nøye slik at du kan finne et konkurransedyktig tilbud.

5cd9c1381005577d147d73c1_Totalrenovering hus.jpeg

Hvor mye koster oppussing av kjøkken?

Pris for renovering av kjøkken ligger gjerne på mellom 100 000 og 300 000 kroner. Størrelsen på rommet har selvfølgelig noe å si, men du kan få et helt fint kjøkken til 100 000 kroner. Kjøkkenet er også et rom der svært mye er gjort bare ved å bytte fronter på skapene.

Hvordan kan man redusere prisen på oppussingen?

Oppussing er kostbart, spesielt om du har planer om å totalrenovere boligen. Det finnes likevel flere grep du kan ta for å gjøre prosessen så billig som mulig, uten at det går utover kvaliteten på prosjektet. Byggstart.no har følgende tips til deg som ønsker å redusere prisen på prosjektet:

 • Sett opp et budsjett: Før du setter i gang med prosjektet, bør du lage et budsjett. Husk å sette av en post til uforutsette utgifter. Følg med på budsjettet underveis og sørg for at du holder deg til det. Her kan du lese mer om å sette opp et budsjett.

 • Hent inn tilbud: Hent inn tilbud fra TBC Group AS

 • Ta smarte valg av materialer: Du kan spare mye på å velge riktige materialer. Velg slitesterke materialer som holder lenge, og følg med på priser over tid – kanskje finner du noe på salg. 

 • Tenk deg nøye om: Vurderer du å gjøre alt arbeidet selv fordi det er rimeligere? Skal du totalrenovere bad og kjøkken, bør du ta kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, slik at du er sikker på at jobben blir riktig. Jo, det vil koste litt mer for en entreprenør, men skulle du gjøre jobben selv og noe gå galt, så vil det koste deg enda mer å få rettet opp i det igjen.

Hvor mye koster det å pusse opp bad i 2023?

Badet er husets dyreste rom å pusse opp. Bytting av rør, oppgradering av elektriske anlegg og å legge nye fliser er kostbare affærer. Likevel finnes det muligheter til å gjøre dette på en rimeligere måte. 

Som med annen oppussing er det stort sett omfanget av prosjektet samt standarden du ønsker som avgjør prisen. Totalrenovering av bad er naturligvis en mer omfattende jobb, og her kan prisen ofte ligge på mellom 200 000–350 000 kroner hvis jobben utføres av profesjonelle fagfolk. Overflateoppussing, som flis-på-flis (legge nye fliser på de som allerede finnes), maling av overflater og bytting av baderomsinventar kan gjøres langt billigere, ofte mellom 100 000 og 200 000 kroner.

bottom of page